neděle 3. září 2017

Proč se vám nedaří hubnout ?

Snažíte se pravidelně cvičit a dodržovat stravu, výsledky se ale stále neobjevují, a tak začínáte být demotivovaní a máte chuť se na to vykašlat ? Bez důvodu to nebude. A určitě nejste jediní, tento problém trápí skoro každého. I já se v tom jednu dobu plácala, trvalo mi docela dlouho, než jsem našla tu správnou cestu. Skoro vždy je hlavní problém ve stravování. Jak se říká, tělo se buduje v kuchyni. Tak jsem vybrala pár nejčastějších důvodu, na kterých to všechno většinou  stagnuje.



1) Jíte nedostatečně a nebo příliš moc

Je důležité si pamatovat, že i ze zdravého jídla se přibírá, když ho nekonzumujete v optimálním množství. Někdy porce klamou a v některých případech to může hrát velkou roli. Pokud ještě nemáte v oku co kolik obsahuje kalorií apod., doporučuji si vše ze začátku zapisovat. Uvidíte, že po pár týdnech si už sami začnete v hlavě koordinovat, co a kolik čeho sníte.
Druhým případem je nedostatek jídla v poměru ke cvičení a minimálnímu počtu kalorií, které tělo potřebuje pro normální funkci těla. V takovém případě si tělo začne skládat zásoby na později, protože má strach z dalšího nedostatku živin. Zkuste se sami zamyslet, jestli tohle není ten problém. Možná nejíte uplně málo, ale pokud máte náročné zaměstnání a do toho trávíte hodinu denně v posilovně, je potřeba toho do sebe dostávat o něco více.

2) Jste v začarovaném kruhu

Přes týden se snažíte striktně dodržovat váš nastavený režim. Přijde víkend a režim jde stranou.
Dva týdny dodržujete přísný režim, pak to ale nevydržíte a přejíte se.
Poznáváte se ? Jestli ano, máte odpověď.
Pokud jíte nedostatečně nějaký čas, vaše tělo si o to dříve nebo později řekne. Ve výsledku by vyšlo líp, pokud by jste jedli každý den optimálně vašim potřebám. Takové "cheat" úlety se můžou vyšplhat i na několik tisíc kcal navíc a v porovnání s tím, kdyby jste jedli každý den o pár stovek kcal navíc, vám to udělá velký rozdíl. Takže nastavit udržitelný režim. Pomalu, ale jistě.

3) Očekáte výsledky ihned

Nic není hned. Pokud cvičíte dva týdny a jste špatní z toho, že na sobě nevidíte změny, tak je někde chyba. A ta je ve vaší hlavě. Dva týdny rozhodně nestačí pro radikální změny na těle. Pokud se vydáte na cestu za svým lepším já, zaberete to o hodně více. A aby byly výsledky udržitelné, je třeba si z toho udělat životní styl. Dokážete si představit, že by jste se tak, jak se stravujete teď, dokázali stravovat celý život ? Jestli ano, upřímně vám gratuluji.

4) Přehnaně cvičíte

Věřte, že přetrénování pro tělo není nijak přínosné. Odráží se násladně jak na psychice, zdraví, tak i na tělesném výkonu. Naučte se odpočívat a neberte trénink jako povinnost, ale jako něco, co vás baví. A hlavně se neupínejte ke cvičení jako k jedinému smyslu života. Prostě to nedělejte :).

5) Nedostatek spánku

Při nedostatečném spánku se brzdí látková výměna, a tak dochází k horší přeměně tuků. A taky máte větší chuť k jídlu. Takže nepodceňovat a snažit se dodržovat určitý časový rámec ! ;)
Tak co, týká se některý z bodů vás ?  :)

Žádné komentáře:

Okomentovat