čtvrtek 1. března 2018

DIET BREAKS | Dieta, která funguje

Slovo dieta se stalo víc nebezpečným, než samo o sobě zní. I přesto, že se studie, výzkumy a zkušenosti posunuly výrazným krokem dopředu (tedy odhalily, že většinou problém nemusí ani být v nadměrném příjmu, ale taky i v nedostatečném příjmu), si pod pojmem dieta 90% lidí představí instantní trpění hladem.
Což takhle samozřejmě nemusí být. Například v angličtině slovo diet představuje to, jak se stravujete. Je jedno, jestli nutellou nebo arašídovým máslem. Je to prostě your diet.


Celým tímto úvodem jsem chtěla povysvětlit nadpis článku "Diet breaks". Někoho by totiž mohlo napadnout: "To jako znamená, že se po týdnu diety můžu jít s chutí přejíst ?". Odpověď by samozřejme byla ne.

Co se tedy rozumí pod pojmem diet breaks ?

Představte si následující případ. Anička se rozhodla zhubnout, ale představa 3 měsíců na sníženém příjmu ji dost děsí. I tak do toho přece jenom jde. Jeden celý měsíc stravu perfektně dodržuje, pak ji ale přepadne hlad, chutě a neudrží se. Anička opět spadla do začarovaného kruhu a v hlavě si plánuje, jak zase začne od zítra, pondělí, příštího měsíce ..

Druhým případem bude Eva, která se rozhodla taky hubnout. Protože ji ale představa 3 měsíců sníženého příjmu taky děsí, rozhodne se vyzkoušet "pauzy v dietě". Ví, že bude držet snížený příjem 2 týdny, ale další týden si příjem opět navýší na svou udržovací mezi. Zažene hlad, uspokojí chutě, ale nebude to žádné přejídání. A následně bude zase připravená se pustit do dvou týdnů v restrikci.

Otázka zní, komu se podaří zhubnout dříve ?

Byl proveden výzkum na základě dvou skupin. První skupina měla dietní plán na 16 týdnů, tedy snížený příjem na 67% z jejich udržovacího režimu. Druhá skupina měla dietní plán na 30 týdnů, snížený příjem taky na 67%, ale s tím rozdílem, že po každých dvou týdnech následovaly další dva týdny na udržovacím příjmu (tedy příjem, na kterém nehubnou a ani nepřibírají).

Jaký byl tedy výsledek výzkumu ?

Druhá skupina zhubla o 50% více tuku, s minimálním úbytkem svalů, s minimálním zpomalením metabolismu a v následujících dalších 6 měsících si udržela až 80-90% své váhy. Což jsou opravdu parádní výsledky.

Problém je, že ne každému se představa 6 měsícu "dietění" zamlouvá. V tom případě se pouští do prvního způsobu, a to větší omezení kalorií. Samozřejmě v tomto režimu shodíte váhu taky, ale opravdu máte tak silnou vůli ? Opravdu se po skončení režimu nezačnete přejídat ? Odtud totiž pramení všemi známý jojo efekt. Není to nic jiného, než nadměrný přísun jídla, protože už vlastně nemusíte držet dietu a vaše tělo si o jídlo jednoduše žádá.

Hlavní přínos takových přestávek v dietě je psychologického rázu. Vy totiž víte, že budete za pár dní opět jíst tak, abyste necítili hlad. Vy víte, že tolik jíst MŮŽETE, a to znamená menší pravděpodobnost případu: "Už jsem si to dala, tak už je to vlastně celé jedno..začnu od zítra". Poznáváte se ?




Dalším přínosem je vyrovnání hormonů, a tady hrají velkou roli sacharidy. Bez dostatečného příjmu sacharidů se totiž hormony (hlavně leptin, který hraje u hubnutí významnou roli) zcela opět nevyrovnají (doporučuje se minimálně 150g sacharidů v období diet breaks, samozřejmě vše závisí od individuality člověka). Na úplné vyrovnání hormonů a tedy splněný účinek této diety je třeba dodržet opravdu alespoň 10 dní na udržovacím příjmu.

Důležité je poznamenat, že od začátku diety se váš udržovací (maintenance) příjem po nějaké době pravděpodobně o něco sníží. V takovém případě se doporučuje snížit jej o 10%.

K čemu tedy chceme mít všechny hormony vyrovnané ? 

VYROVNANÉ HORMONY = PŘIPRAVENOST TĚLA HUBNOUT.

Jak opět najedete na snížený příjem, vaše tělo bude spalovat tuk rychleji a lépe. Psychologický efekt vám dodá potřebnou odhodlanost a vůli, což znamená snížení možnosti opětovného spadení do celého začarovanéhé kruhu.

Důkazem toho je například Amanda Bucci, na její progress se můžete podívat ZDE.
Příští článek bude zase o mém progressu, kdy jsem se rozhodla tuhle, ale lehce poupravenou verzi diet breaks, vyzkoušet na sobě. Takže stay tuned ! :)

10 komentářů:

  1. O tom už jsem něco četla, že tělo nemá být v deficitu příliš dlouho a je mnohem lepší to prokládat právě s uzdžovacím jídelníčkem :) Myslím, že o tomto ještě příliš lidí neví, jak je super, že jsi k tomu napsala článek :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mi přišlo, že je to taková “novinka”. Každopádně mně aktuálně hodně vyhovující režim :)

      Vymazat
  2. Já se teď v jídle nijak neomezuju, jenom jím hodně zeleniny a ovoce. :) a jinak jím vše. Dneska mám v plánu čočku a vajíčko :D

    OdpovědětVymazat
  3. Výborné informace.Tělo je úžasný nástroj, který se absolutně přízpůsobí čemukoli. tedy i dietě. prostě se smíří s tím, co dostává a vlastně dieta přestane fungovat. proto sem tam uhnout je v pořádku. Neříkám, že s epřejídat atd. Ale období, kdy se navýší příjem...je v pořádku a jak jsi psala, nejen pro efekt, ale psychika taky dělá dost.
    Děkuji za info a přeji ti fajn den.
    Spoon and Willpower

    OdpovědětVymazat
  4. Super článek, do teď jsem o Diet breaks neslyšela, je dobře, že jsi o tom napsala, informovanost je základ :) možná i vyzkouším :)

    DL ♥

    OdpovědětVymazat
  5. O tohle jsem zatím nikdy neslyšela, ale docela jsi mě nalákala to vyzkoušet :D

    Maris Novotná

    OdpovědětVymazat
  6. To zní hodně zajímavě! :) Já o ni teda ještě neslyšela a jsem spíše zastáncem toho, že něco jako diety nemá smysl, protože zdravý styl je dostačující. Každopádně je pravda, že hlavně to zdravé tělo je základ! Popřemýšlím, jestli taky nevyzkouším..
    Super článek! :)


    B&M&P

    OdpovědětVymazat
  7. O tomhle jsem ještě neslyšela :). Zní to zajímavě a v budoucnu bych to mohla vyzkoušet :).

    OdpovědětVymazat
  8. Přesně tohle je to téma, které jsem v poslední době řešila i já. Jídelníček jsem si už upravila, takže jsem v pohodě, ale myslím, že přesně tohle je ten typ článků, které by lidé měli znát a číst než se do něčeho takového pustí. Opravdu hezky jsi to napsala :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat