čtvrtek 31. srpna 2017

Jak vypočítat tepovou frekvenci + aerobní/anaerobní cvičení

Aerobní a anaerobní. Jestli se už nějaký ten pátek pohybujete v fitness směru, určitě jste už tyto dva pojmy slyšeli. V dnešním článku se pokusím vysvětlit, co to vlastně je a jaký je mezi nimi rozdíl. Pokud cvičíte čistě pro radost, tyto pojmy vás moc zajímat nemusí. Pohyb jako pohyb, počítá se všechno. Na druhé straně, pokud se snažíte dosáhnout nějakého cíle, jako například zhubnout, mohly by se vám tyto informace hodit.


AEROBNÍ AKTIVITA

Obecně se za aerobní zátěž považuje pohyb prováděný delší čas, ale pomalejším tempem. Můžeme si pod tím představit třeba jogging, cyklistiku, plavání, bruslení,.. Při této zátěži byste měli být schopni mluvit, dále se nijak extra nezadýchat, tím pádem dostáváte dostatečné množství kyslíku do organizmu a tak dochází ke spalování tuků. Při delším aerobním výkonu dochází obecně ke zvětšování podílu spáleného tuku.
Při aerobní aktivitě je důležité dodržovat naši tepovou frekvenci, která se dá snadno vypočítat. Odvíjí se od vaší maximální tepové frekvence, kterou následně vynásobíte intenzitou. Ta se pro každého jedince liší. Obecně je doporučováno pro spalování 55-65% z maximální tepovky, ovšem více trénování jedinci dokáží spalovat tuk i při vyšší frekvenci.
  1. MAXIMÁLNÍ TEPOVÁ FREKVENCE > 220 - věk (u mužů), 226 - věk (u žen)
  2. POŽADOVANÁ INTENZITA > 60% intenzity, tedy vynásobit výsledek maximální t. f. s 0,6
Tedy žena, které je 30 let a sportuje krátce si tepovou frekvenci vypočítá následovně :
226 - 30 = 196 > 196 x 0,6 = 118 tepů za minutu.

ANAEROBNÍ AKTIVITA

Zde se jedná o vysoký výkon (nad aerobním pásmem) v krátkém časovém pásmu, kdy se vyčerpají zásoby kyslíku v těle a dochází tak ke kyslíkovému dluhu. Týká se to například sprintů či posilování. Při tomto typu se spaluje hlavně cukr. Následně po cvičení roste chuť na sladké jídlo.

Každopádně jak jsem psala na začátku. Pokud vám jde o shození pár kil, hlídat si tepovku doporučuji. V jiném případě bych to nijak nehrotila a sportovala dále pro radost :).

Žádné komentáře:

Okomentovat